SİYASET
Giriş Tarihi : 28-02-2025 14:05

28 Şubat'ın üzerinden 28 yıl geçti

28 Şubat Postmodern Darbesi'nin üstünden 28 yıl geçti. Darbe, Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişimler yaşanmasına neden oldu. Başbakan Necmettin Erbakan'ın istifası, Refah Partisi'nin kapatılması ve siyasi yasaklarla hafızalarda kalan bu dönem, sonuçları itibariyle uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu.

28 Şubat'ın üzerinden 28 yıl geçti

Post modern darbe, bundan tam 28 yıl önce yapıldı. TBMM'de birinci parti konumunda olan Refah Partisi ile ikinci parti konumunda olan Doğru Yol Partisi, yeterli güvenoyunu alarak 54. Hükümeti kurdu. Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan yardımcısı ise Tansu Çiller oldu. Kurulan hükümet, "rejimi tehdit ettiği" iddiasıyla tartışmaların odağı oldu. Başbakanlık Konutu'ndaki iftar, Sincan'daki Kudüs gecesi ve sergilenen gösteriler "rejim tartışmalarının" daha da alevlenmesine neden oldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı, "Kudüs Gecesi"ni düzenleyen Belediye Başkanı Yıldız hakkında soruşturma başlattı. Bu arada, 28 Şubat sürecinde hafızalara kazanan "Sincan'dan tankların geçmesi" olayı yaşandı. Tarihe geçen o kritik Milli Güvenlik Kurulu'ndan 24 gün önce Sincan sokaklarına 20 tank 15 zırhlı araç çıkarıldı. "Askerin uyarısı" olarak değerlendirilen bu gelişme, Sincanlılar tarafından "darbe oluyor" şeklinde algılanarak, şaşkınlığa yol açtı.

Sürece adını veren toplantı, 28 Şubat 1997'de Çankaya Köşkü'nde yapıldı. 9 saat süren Milli Güvenlik Toplantısının sonunda laikliğin demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu vurgulamak adına kararlar çıkarıldı. Buna göre; tarikatların kapatılması, okulların denetlenmesi, Atatürk aleyhinde eylemlerin cezalandırılması gibi kararlar verildi.

Bir süre kararlara itiraz eden Erbakan, 5 Mart 1997'de MGK kararlarını imzaladı. Ancak uygulanma sürecinde Refah Partisi ise DYP arasında anlaşmazlıklar arttı. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs 1997'de, RP'nin sürekli kapatılması istemiyle dava açtı. Toplumsal gerginlik nedeniyle hükümet yeni bir yol haritasını belirledi. Buna göre Başbakanlığı Çiller devralacak, BBP hükümete girecek ve erken seçim yapılacaktı. 

Bu anlaşmadan sonra Erbakan aynı gün hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sundu. Demirel, hükümeti kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verdi. Refah Partisi kapatıldı. Erbakan ve bazı parti yöneticilerine siyaset yasağı konuldu. 30 Haziran'da 55. Cumhuriyet Hükümeti, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında kuruldu.

AdminAdmin