SAĞLIK
Giriş Tarihi : 15-11-2024 15:16   Güncelleme : 15-11-2024 15:20

5 Ülkeden 5 Hastanın Teşekkürleri, Yeniden Yaşam Yolculuklarının Mimarı Prof. Haberal'a.

1975 yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın kapısını açtığı organ nakliyle günümüzde binlerce kronik organ hastası, sağlığına kavuştu. Üstelik, şartlar daha iyi, imkanlar sonsuz. Öyle ki, Prof. Dr. Haberal'ın deyimiyle "vatandaşlarımızı, soydaşlarımızı, hatta tüm dünya vatandaşlarını başka ülkelere muhtaç etmiyoruz".

5 Ülkeden 5 Hastanın Teşekkürleri, Yeniden Yaşam Yolculuklarının Mimarı Prof. Haberal'a.

Bu sözün karşılığı da bugün Başkent Üniversitesi Transplantasyon servisinde hayat buldu. Kongo, Kenya, Fas, Ürdün ve Türkiye. 5 Ülke vatandaşı, yeniden yaşam yolculuklarının başladığı yerde, organ bağışının önemini anlatan en güzel karelerden birini yansıttılar. Transplantasyon servisinde beraber düzenledikleri organizasyonda biraraya geldiler. Teşekkürleri, Prof. Dr. Haberal ve ekibineydi.

Ürdün'den Gazal ve Wissam. Fas'tan Asma, Kongo'dan Freddy, Kenya'dan Koinet, Türkiye'den Mahmut.
5 ülke vatandaşı.
Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen organ nakilleriyle zorlu mücadelenin galipleri oldular. 

Türkiye, özellikle canlıdan nakillerde dünyada lider konumda. Üstelik artık sadece kendi vatandaşlarını değil, dünya vatandaşlarını da tıbbın tüm imkanlarını kullanarak sağlığına kavuşturuyor. Haberal'ın deyimiyle; başka ülkelere muhtaç etmiyor. 

Ülkesinden binlerce kilometre uzakta Ankara'da; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde, nakil olan yabancı hastalar da bunun kanıtı.

Bugün Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Transplantasyon servisinde biraradaydılar. Kimi yeni nakil olduğu için, kimi de kontrolleri için gelmişti. Yanlarında aileleri ve 34 yıl önce karaciğer nakli olan, 3 kuşağa hayat veren, şu an transplantasyon servisinde sekreterlik yapan Sabahat Başaran da vardı. Yeniden yaşam yolculuklarını birlikte kutladılar. 

Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başhekim Prof. Dr. Adnan Torgay, hekimler ve Organ nakli Koordinatörü Hatice Akkoç da, organ bağışının önemini anlatan o en güzel karenin içindeydi. 

Ürdün'den gelen 12 yaşındaki Gazal, 2023 yılında önce annesinden alınan kısmi karaciğer ve daha sonra babasından alınan böbrekle tutundu yaşama. Gülen gözlerle, koşarak, sarılarak karşıladığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın hayatına dokunan elini bırakmadı hiç, parmak izini mühürledi; sadece kağıda değil, kalbine de. Boğazı düğümlenerek teşekkür etti, yeniden yaşam yolculuğunun mimarına. 

Ürdün'den gelen 7 yaşındaki Wissam da 2022 yılında babasından alınan karaciğerle kavuştu sağlığına. Kenya'dan gelen Koinet Ole Lemein (koinet Oli Limeyn), Ekim ayında yeğeninden alınan böbrekle tutundu, yaşama. 56 yaşındaki Freddy Assowa Motola ise Kongo'dan geldi. 5 Kasım'da oğlundan alınan böbrekle yeni yaşamına merhaba dedi. 

Fas'tan gelen 29 Yaşındaki Asma Rafai ise kardeşinden alınan karaciğerle başladı yeniden yaşam yolculuğuna. 6 yaşındaki Mahmut ise 2020 yılında anneden karaciğer nakli olmuştu. Şimdi hepsi sağlıklı. İstediğini yiyip içebiliyor, dolaşabiliyorlar. Aileler de çok mutlu. Teşekkürleri ise Yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof. Dr. Mehmet Haberal'a.

Unutulmamalı ki; yaşamı, bağışlanacak bir organa bağlı olan binlerce hasta var. Ve zaman, onların aleyhine işliyor. İhtiyaçları olan tek şey; Duyarlı insanların organ bağışı.

AdminAdmin