GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-01-2023 08:36   Güncelleme : 15-01-2023 08:40

Bakan Bilgin'den EYT Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'e gelmesi beklenen EYT ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birini yanıtladı. Bilgin, aylıkların şubat ya da martta hesaplarda olacağını söyledi. Düzenlemenin Meclis komisyon sürecinin ay sonunu bulabileceğini belirten Bilgin, "Bir ay içerisinde tüm dosyalar sonuca bağlanabilir" dedi.

Bakan Bilgin'den EYT Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili merak edilenleri anlattı.

Sabah gazetesine konuşan Bakan Bilgin, Yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gelebileceğini ifade etti. ilk aylıkların da şubat ya da martta hesaplarda olacağını kaydetti.

EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını da belirten Bilgin, EYT'den faydalanacakların kişi sayısının 2 milyonun üzerinde, yaş ortalamasının

49.9 olduğunu söyledi.

Çalışma bakanı, "600 bini kamu görevlisi. kamu görevlilerinin maaş ortalaması en düşük 11 bin lira. şimdi ortalaması 13 bin civarında olacak. yani hemen emekli olmak için cazip bir sebebi yok. ilk etapta kamuda 51 bin

kişinin emekli olacağını düşünüyoruz. yani kamuda 500 bin kişinin emekli olmayacağını düşünürsek aylık bağlanacak eyt'li rakamı inecek" diye konuştu.

Bilgin, kamu çalışanlarının yanı sıra EYT'ye hak kazanan ancak aldığı yüksek aylıkları kaybetmemek için emekli olmayı istemeyecek kalifiye işçilerin olduğunu da belirtti.

Bakan, "Mesela büyük kuruluşlarda çalışan kalifiye işçiler, işverenleri ile oturup anlaşacaklar. Dolayısıyla emekli olacak sayının yarı yarıya inmese bile ona yaklaşacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

EYT kapsamına giren ancak yeterli prime sahip olmayanların da bulunduğunu anlatan Bilgin, "EYT'li olabilecek insan sayımız 4 milyon 700 bin civarında kişi. Onların prim gün vesaireleri doldurmaları filan 2027'de olacaklar var" dedi.

Bilgin, sözlerini "Düzenlemenin maliyeti 120-200 milyar lira arasında. Her hak eden emekli olursa 200 milyar lira. Hesaplarımızı ona göre yaptık, bütçemizde hiçbir sıkıntı yok" diye noktaladı.

AdminAdmin