GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-11-2023 11:37   Güncelleme : 13-11-2023 12:11

DAİMFED'den 'demir testi' zorunluluğu

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED), inşaatlarda 'demir testi' zorunluluğunu hayata geçirdi. Bu sayede inşaatın temelinde kullanılan demirler evleri temelden satın alan vatandaşlara gösterilecek ve sağlamlığı test edilecek. Başkan Karslıoğlu, "Bu uygulama ile 'müteahhit demirden çaldı' iddiaları ortadan kalkacak" dedi.

DAİMFED'den 'demir testi' zorunluluğu

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Adana'da da 13 bina yerle bir oldu ve 418 kişi hayatını kaybetti. Kentte, yaklaşık 3 binin üzerinde bina orta ve ağır hasarlı olarak belirlendi. Bazı vatandaşlar ise depremden sonra "Müteahhit depremden çaldı" iddiasında bulundu.

Demir testi zorunluluğu getirildi
DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu'nun girişimiyle artık Adana'da inşaat yapan müteahhitlere ‘demir testi’ zorunluluğu getirildi. Artık müteahhitler, inşaatın temelinde kullanılan demirleri evleri temelden satın alan vatandaşlara test ettirecek.

"İnşaat lokomotif bir sektör"
6 Şubat depremlerinden sonra tüm yeni yapılacak binalarda demir testi yapma zorunluluğu getirdiklerini belirten Karslıoğlu, "Ülkemiz deprem bölgesi, Adana’da bu deprem bölgelerinin yaralarını sarmaya çalışırken yeni yapılan binaların da inşaatı sürüyor. İnşaat lokomotif bir sektör. Artık vatandaşlarımıza inşaatın tüm aşamalarını izletmek istiyoruz" dedi.

"Demir çalma işi artık sona erdi"
Müteahhitlerin artık demirden çalamayacağını anlatan Karslıoğlu, "Demir çalma işi artık sona ermiştir. Vatandaşlarımız artık demirleri ve betonları kendi gözleriyle görecekler. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla artık evinde oturabilir" diye konuştu.

"Gönül rahatlığıyla burada oturacağım"
Yeni yapılacak bir siteden daire satın alan Özlem Türkan isimli vatandaş, "Önceden müteahhitlerin demir çaldığını duyuyorduk. Ancak bugün burada demirleri kendi gözümle gördüm. Gönül rahatlığıyla burada oturacağım. Bütün aşamalarına şahit oldum, içim rahat" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşların önemi çok büyük"
Yapı Denetimleri Kuruluşları Birliği Adana Şube Başkanı Tayfun Boyraz, kararın yerinde olduğunu belirterek, "Çok yerinde bir karar. Müteahhitlerin bu bilince kavuşması kaliteli yapıların yapılmasını sağlıyor. Biz bunun için çok teşekkür ediyoruz. Yapı denetiminde vatandaşlar bilinçli olursa daha kaliteli yapılar ortaya çıkacaktır. Burada vatandaşların önemi çok büyük" dedi.

AdminAdmin