DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-10-2022 13:37   Güncelleme : 05-10-2022 13:38

İran'da "Mahsa Amini" Protestoları Sürüyor

İran’da, Mahsa Amini’nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar 18. gününde sürüyor... Tahran Savcılığı, gözaltına alınan 400 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı. İran, İngiltere'nin Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgili açıklamaları nedeniyle Tahran’daki İngiliz Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı.

İran'da

İran'da Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınan ve "hafif suçlara" karıştıkları belirlenen 400 kişi için karar açıklandı.

Tahran Başsavcılığı, gözaltına alınan göstericilerin belli kriterlere göre değerlendirildiğini ve daha düşük seviyede suça karışmış olanların serbest bırakıldığını belirtti.

Açıklamada, "kamu malına zarar vermek, toplumda kaos yaratmak, ulusal güvenliğe aykırı hareket etmek ve yabancılarla iletişim kurmak" gibi daha ciddi suçlara karışanların ise tam bir kararlılıkla yargılanacağı kaydedildi..

Diğer yandan, Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan protestolarla ilgili İngiltere'den yapılan açıklamalar nedeniyle ülkenin Tahran'daki büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

“İran'ın iç işlerine müdahale düzeyindeki açıklamalar” nedeniyle İngiltere'ye nota verildi..

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Avrupa Parlamentosunda, İran'daki durumla ilgili düzenlenen Genel Kurul oturumunda konuştu.

İran'da protestolara orantısız karşılık verildiğini belirten Borrell, "Birçok kişinin hayatını kaybettiğini, olayları haberleştiren gazetecilerin yaralandığını ya da gözaltına alındığını, internet erişimin kısıtlanarak doğru bilgi almanın ve muhalif seslerin engellendiğini"
ifade etti.

Borell, AB'nin İran'a karşı, kısıtlayıcı tedbirler de dahil olmak üzere tüm seçenekleri değerlendireceğini söyledi.

Başkent Tahran'da, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi dünyada büyük tepkilere yol açmış, İran'da düzenlenen gösterilerde de çok sayıda gösterici hayatını kaybetmişti

Bu arada, İran’ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 276 kişinin yaralandığı açıklandı.

Depremin ardından 27 artçı sarsıntının meydana geldiğini kaydedildi.

AdminAdmin