DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-11-2022 08:52   Güncelleme : 27-11-2022 08:55

İran'da Yönetim Karşıtı Gösteriler Sürüyor

İran'da, Mahsa Amini'nin, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin yol açtığı protestolar sürüyor.. Sistan-Beluçistan eyaletinde düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 4 kişinin öldüğü iddia edildi.

İran'da Yönetim Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin yaşamını yitirmesi üzerine başlayan
gösteriler sürüyor..

Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı kentlerde düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişinin öldüğü, 10'dan fazla kişinin yaralandığı iddia edildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Beluç Aktivistler Örgütü tarafından yapılan açıklamada, askeri güçlerin Zahidan ve Haş’ta protestoculara ateş açtığını bildirdi.. Örgüt olaylara ilişkin görseller paylaştı.

Gösteriler sonrası birçok kişinin askeri güçlerce gözaltına alındığı belirtildi.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda göstericilerin slogan attığı görülürken yer yer silah sesleri de duyuluyor.

İran'da Sünnilerin yoğun olarak bulunduğu Sistan-Beluçistan eyaletinin yönetim merkezi Zahidan kenti, 30 Eylül'de cuma namazı sırasında protestocular ile İran güvenlik güçleri arasında yaşanan ve "Kanlı Cuma" adı verilen büyük olaylara sahne olmuştu.

Olaylarda 40'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Gösterilerde çıkan olaylarda 30'dan fazla emniyet görevlisinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, İran'daki gösterilerde bugüne kadar 416 kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.

İran medyasına yansıyan haberlere göre de gösteriler sırasında yaklaşık 60 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

AdminAdmin