SAĞLIK
Giriş Tarihi : 07-04-2023 08:37   Güncelleme : 07-04-2023 08:38

Kanser Farkındalık Haftası

Türk Jinekolojik Onkoloki Derneği'nin Doğu Akdeniz Bölgesi Kanser Farkındalık Toplantısı Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde Adana'da yapıldı. Toplantıda güncel gelişmeler de ele alındı.

Kanser Farkındalık Haftası

1-7 Nisan Kanser Farkındalık Haftası dolayısıyla Türk Jinekolojik Onkoloki Derneği'nin bölge sağlık kuruluşlarının katkılarıyla gerçekleştirdiği Doğu Akdeniz Bölgesi Toplantısı Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla
Sağlık Yerleşkesi yapıldı.

Konuyla ilgili uzman doktorlar ile kursiyer hekimlerin katıldığı toplantı, farklı illerdeki sağlıkçıların da yararlanabilmesi için canlı olarak yayınlandı.

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama Ve Araştırma Merkezi Jinekolojik Onkoloji Bölümü Sorumlusu Prof.Dr. Hüsnü Çelik, HPV virüsüne dikkati çekti.

Prof. Dr. Çelik, Dünya Sağlık Örgütü'nün, meme, kolon ve rahim ağzı kanserinin çok erken evrede ya da hiç oluşmamışken önlenmesine yönelik tarama yapılmasını istediği 3 tür olduğunu hatırlattı. "Kolon her iki cinsi ilgilendiriyor ama farkındalık konusunda
kadınlar daha duyarlı" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı -Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Aytekin Altıntaş da amaçlarının erken tanı ve hayat kurtarmak olduğunu söyledi.

Bölgenin ciddi bir jinekolojik onkoloji bilimsel altyapısı olduğunu belirten Prof.Dr. Mehmet Ali Vardar ise birçok üniversite de devlet hastanelerinin deprem dolayısıyla boşaltılmış olmasına karşın hastaların takibinin yapıldığını kaydetti.

Vardar, meme ve rahim ağzı kanserlerinin toplumsal sağlık sorunları olduğuna ve erken tanının önemine dikkati çekti.

Üç oturumda gerçekleştirilen toplantıda sorular da yanıtlandı.

AdminAdmin