GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-11-2022 10:07   Güncelleme : 09-11-2022 10:08

Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi Tırex'in Açılışı Yapıldı

Türk bayrağını dünyanın zirvesinde dalgalandıran,yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof.Dr.Mehmet Haberal, Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi TIREX'in açılışına davetliydi.

Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi Tırex'in Açılışı Yapıldı

Düzenleyeceği bilimsel kongrelerle Dünyayı 2023'te Ankara'da, 2024'te İstanbul'da buluşturmaya hazırlanan Haberal, kongrelerin önemine dikkat çekti. Her fırsatta dile getirdiği organ bağışı çağrısını yineleyen Prof.Haberal "organ bağışı hayat bağışıdır" dedi.

Yeniden yaşam yolculuğunun mimarı, tıp literatürüne sayısız katkıda bulunan , Türkiye ve dünya'da ilkleri gerçekleştiren isim Prof.Dr.Mehmet Haberal..

Tam 47 yıl önce Haberal ve ekibi Türkiye'de ilk nakil ameliyatını gerçekleştirdi. O tarih milad oldu tıp tarihinde. Bu nedenle her yıl 3-9 kasım haftasında organ nakli ve bağışında farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi TIREX 'de açılışını bu önemli haftada gerçekleştirdi.
Toplantıya davetli isimlerin başında, organ naklinin Dünya'da ve Türkiye'deki öncüsü, Prof.Dr.Mehmet Haberal vardı.

Meslektaşları Prof.Haberal'a yoğun ilgi gösterdi. Başkent Üniversitesi mezunları genç hekimler de hocalarını görmenin mutluluğu içindeydi.

Prof.Dr. Caner süsal ,tirexin amacını anlattı.

Tübitak başkanı Prof.Dr. hasan mandal da bilimsel mükemmeliyetin önemine vurgu yaptı.

Ve yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof.Haberal, organ naklinin Türkiye'deki gelişimini anlatmak üzere alkışlarla çıktı kürsüye.

"tarihi bilmezsek şimdiye katkı sağlayamayız" diye sürdürdü sözlerini Prof.Dr.Mehmet Haberal.


Türkiye'de ilk kez canlı donörden böbrek nakli, Türkiye'de ilk kez kadavradan böbrek nakli, Türkiye'de ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer nakli, Türkiye, Avrupa ve bölgede ilk kez çocuklarda canlıdan kısmi
karaciğer nakli ,Dünya'da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim insanı olarak gerçekleştirdiği, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer nakli ve yine Dünya'da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim insanı olarak aynı canlı donörden

kısmi karaciğer ve böbrek nakli...Prof.Haberal, transplantasyonun yanısıra yasal mevzuatın da öncüsüydü.

Prof.Dr. Mehmet Haberal, başta Başkent üniversitesi olmak üzere kurduğu dernekler ile dünya tıp literatürüne katkılar sağlamaya devam ediyor.

Organ ticaretiyle mücadelede de yine öncüydü Prof.Haberal.
Türk bayrağının dünyanın en tepesinde dalgalandıran Prof.Dr.Mehmet Haberal, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında Ankara'da, 2024 yılında İstanbul'da dünyadan saygın biliminsanlarını ağırlayacak. Haberal, tüm katılımcıları düzenleyeceği bu bilimsel kongrelere davet etti.


"Organ bağışı yeniden hayat bağışıdır" dedi ve herkesi organ bağışına çağırdı yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof.Haberal.

AdminAdmin