SAĞLIK
Giriş Tarihi : 06-11-2022 09:16   Güncelleme : 06-11-2022 09:17

Organ Nakli Liderler Zirvesi İstanbul'da Düzenlendi

Prof.Dr.Mehmet Haberal, Türkiye'de ilk organ naklini gerçekleştirdiği 3 kasım 1975 tarihinin yıldönümünde, organ nakli liderler zirvesinin onur konuğuydu.Konuşmasına, "Ne mutlu ki ülkemiz var ; bugün buradaysak, Atatürk, arkadaşları ve aziz şehitlerimiz sayesinde" diyerek başladı...Cumhuriyetin 100'üncü yılında, dünyayı Türkiye'de buluşturacağını hatırlatan Prof.Haberal, tüm katılımcıları düzenleyeceği uluslararası kongrelere davet etti...47 yıldır binlerce hastanın sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlayan, yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof.Dr. Mehmet Haberal, organ bağışı çağrısını da yineledi.

Organ Nakli Liderler Zirvesi İstanbul'da Düzenlendi

3 Kasım 1975. 47 yıl önce kronik organ hastalarının yeniden yaşama başlamalarını sağlayan o önemli tarih. Prof.Dr.Mehmet Haberal tarafından yapılan ilk böbrek nakli ile başlayan kronik organ hastalarının umut yolculuğu..3-9 kasım haftası o tarihten sonra organ bağışında farkındalığı artırmak amacıyla organ bağışı haftası olarak kutlanıyor.

Türk cerrahi derneği de 3 kasımın yıldönümünde İstanbul'da düzenlediği organ nakli liderler zirvesinde, Türk bayrağını dünyanın en tepesinde dalgalandıran, dünyada ve Türkiye'de sayısız ilke imza atarak kronik organ hastalarının yeni bir yaşama başlamasını sağlayan Prof.Dr.Mehmet Haberal'ı onur konuğu olarak davet etti.

Prof.Haberal, Ankara'da eşinin bağışladığı böbrek ile yeni yaşamına kavuşan bir hastanın nakil ameliyatını gerçekleştirdikten sonra geldi İstanbul'a ..Biliminsanlarının yoğun ilgisiyle karşılandı.

Organ naklinin mimarı Prof.Haberal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "amacımız hastaları başka ülkelerde tedavilere mecbur etmemek" dedi.

Organ nakli liderler zirvesinin onur konuğu Prof.Haberal, transplantasyonun dünü, bugünü ve yarınını anlatmak üzere alkışlarla çıktı kürsüye.. "Ne mutlu ki ülkemiz var diye başladı sözlerine"

3 Kasım 1975 tarihinde prof.Haberal, ekibi ile birlikte Hacettepe Hastanesi'nde ilk böbrek naklini gerçekleştirdi. O tarihi günde Mürüvet Çalışkan’dan alınan böbrek, oğlu Bahtiyar’a hayat verdi. O günden sonra binlerce organ nakli hastası yeni bir hayata sağlıklı bir şekilde merhaba diyebiliyorsa, bu başarının altındaki en önemli imza prof.dr mehmet Haberal'a ait.

Prof. Haberal aynı zamanda Türkiye'de organ nakline yönelik yasal mevzuatın da öncüsüydü.

Prof.Haberal, başta Başkent Üniversitesi olmak üzere kurduğu dernekler, vakıflar ve televizyonla, Türkiye'de ve dünyada yüzbinlerin yaşamına dokundu.

Prof.Haberal, organ naklinin yanısıra organ ticaretiyle mücadelenin de öncüsü olarak dünyada kabul gören çalışmalara imza attı.

Türk Bayrağını dünyanın en tepesinde dalgalandıran Haberal, Cumhuriyetin 100'üncü yılında, dünyayı başkent Ankara'da buluşturmaya hazırlanıyor...2024 yılında ise dünyaca ünlü biliminsanları,yine Prof.Haberal'ın düzenleyeceği kongreye katılabilmek için İstanbul'a gelecek

Sözlerini noktalarken, her fırsatta dile getirdiği organ bağışı çağrısını da yineledi yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof.Dr. Mehmet Haberal.

AdminAdmin