2 gün süren kongrenin açılışını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu gerçekleştirdi. Haberal, Hacettepe Üniversitesi'nden öğrencisi de olan Bakan Memişoğlu'na teşekkür etti. Kapanış seremonisinde meslektaşlarına seslenen Prof. Haberal, katılımları için teşekkür etti, önemli mesajlar verdi. Kongre sosyal yönden de zengin geçti. Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladı. Bilim insanlarının teşekkürü; katkısını hiç esirgemeyen, toplantılarla iletişimi güçlendiren Prof. Dr. Haberal'a idi.
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, Hollanda, Lübnan, Meksika, Japonya, Şili, Kenya, Rusya, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, İngiltere, Guatemala. Prof. Dr. Mehmet Haberal, 15 ülkeden 200'ü aşkın bilim insanı Başkent Ankara'da buluşturdu. Bu gurur tablosuna, aynı zamanda Haberal'ın Hacettepe'den öğrencisi olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da ortak oldu.
Haberal'ın Kurucusu olduğu Türkiye Yanık ve Yangın Afetleri Derneği, Ortadoğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği ile Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Afetleri Enstitüsü öncülüğünde düzenlenen "Bölgemizde Pediatrik ve Yetişkin Yanıklar ve Önleme Toplantısı"na, Kızılcahamam Patalya Termal Otel ev sahipliği yaptı.
2 gün süren kongrenin açılışını da Bakan Memişoğlu gerçekleştirdi. Önce Haberal çıktı kürsüye. Prof. Dr. Haberal, Memişoğlu'na Başkent Üniversitesi seramik atölyelerinde üretilen özel bir hediye ve çiçekle teşekkür etti.
Ve bilimsel oturumlar başladı. Prof. Haberal'ın başkanlığını yaptığı ilk oturumda Amerika Birleşik Devletleri'nden Prof. David Herndon, Hollanda'dan Prof. David Mackie, Amerika Birleşik Devletleri'nden Prof. Michael Serghiou kürsüdeydi.
İkinci oturumda ise Amerika Birleşik Devletleri, Kenya, Mısır, Türkiye, Filipinler ve İngiltere'den katılan bilim insanları sunum yaptı.
Üçüncü oturum; Lübnan, Şili, Rusya, Meksika ve Türkiye’den katılan bilim insanlarının sunumlarıyla sona erdi. Herbiri Haberal'a teşekkür etti.
Toplantının 2. gününde ise kürsüdeki ilk isim; Meksika'dan, Uluslararası Yanık Derneği'nin seçilmiş Başkanı Prof. Ariel Miranda-Altamirano'ydu.
Diğer oturumlarda; Türkiye, Mısır, İngiltere, Japonya, Kazakistan, Filipinler, Kenya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nden katılan bilim insanları yanıklar ve önlemeyle ilgili yeni bilimsel ve klinik bilgileri paylaştı.
Prof. Dr. Mehmet Haberal da soru ve görüşleriyle katkı sağladı. Tüm veriler, makale olarak Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın baş editörlüğünü yaptığı "BURN CARE AND PREVENTION" dergisinde yayımlanacak, Dünya tıbbına katkı sağlayacak.
Prof. Haberal, kapanış seremonisinde kürsüdeydi. Yanığın her an, herkesin başına gelebileceğini vurguladı. Toplumsal bir sorun olduğunun altını çizdi. Meslektaşlarına katılımları ve katkıları için teşekkür etti.
Atatürk'ün açtığı bilim yolunda, Ay yıldızlı Türk bayrağı en tepede gururla dalgalanırken; Alkışlar ve teşekkürler bu gurur tablosunun mimarı Prof. Dr. Haberal'a idi.
Kongre, sosyal yönüyle de zengin geçti. Başkent Üniversitesi'nin uluslararası orkestrası; Orkestra Akademik Başkent, konuklara unutulmaz bir konser verdi. Haberal, sanatçılara teşekkür etti.
Haberal, konuklarını, Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde düzenlediği veda yemeğiyle uğurladı. Konuklarının her biriyle yakından ilgilendi Prof. Haberal. Yemekte, Başkent Üniversitesi Halk oyunları ekibi de sahne aldı. Ve içeri giren tulumla Haberal sahneye davet edildi. Horon oynadı. Meslektaşları hayranlıkla, heyecanla izledi Haberal'ı.
Haberal, konuklarıyla birlikte kutlama pastası kesti. Bilim insanları, Haberal'a teşekkürle, minnetle ayrıldı Türkiye'den. Haberal, Başkent Üniversitesi yöneticileri ve akademisyenlerine de teşekkür etti. Prof. Haberal, Türkiye'de organ naklinin 50. yılında, kurucusu olduğu MESOT'un uluslararası kongresinde dünyayı bir kez daha Ankara'da buluşturacak.
Özetle; 2 gün süren toplantı; alanında öncü bilim insanlarını buluşturdu. Bölgede ses getirdi. Türkiye'nin tanıtımında önemli bir rol üstlendi. Ayrıca; Kongreden çıkan tüm veriler, makale olarak Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın baş editörlüğünü yaptığı "BURN CARE AND PREVENTION" dergisinde yayımlanacak, Dünya tıbbına katkı sağlayacak.