SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-07-2024 09:22

Prof. Haberal 45 Yıl Önce Bugün, Türkiye'de İlk Kez Yerli Kadavradan Böbrek Naklini Gerçekleştirdi

Prof. Dr. Mehmet Haberal, bundan tam 45 yıl önce organ naklinde bir ilke daha imza attı. Büyük emek verdiği Organ Nakli Yasası'nın çıkması, yani transplantasyonla ilgili her türlü hukuki altyapının sağlanmasıyla, 27 Temmuz 1979'da Türkiye'de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 

Prof. Haberal 45 Yıl Önce Bugün, Türkiye'de İlk Kez Yerli Kadavradan Böbrek Naklini Gerçekleştirdi
 
Bugün gelinen noktada, pek çok merkezde başarılı organ nakilleri yapılıyor. Sağlığına kavuşan kronik organ hastalarının "Yeniden" yaşam yolculuğu başlıyor. 27 Temmuz'un önemini, organ naklinin ve yasanın mimarı Prof. Dr. Mehmet Haberal anlattı, Kanal B'ye. Ekibi de organ bağışı çağrısında bulundu.
 
Bir baba; trafik kazasında ölen oğlunun böbreğinin, hasta bir gence takılmasına izin verdi. İşte o karar; tıp literatüründe bir dönüm noktasıydı. Musa Ambarcı, sağlığına kavuştu. Organ bekleyen tüm hastalara umut oldu. Türkiye'de bir ilkti bu. 
 
Prof. Dr. Mehmet Haberal, ekibiyle birlikte, 27 Temmuz 1979'da Türkiye'de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. Yarım asra yaklaşan bu sürede Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın gerçekleştirdiği organ nakilleriyle binlerce hasta yeniden yaşam yolculuğuna başladı. Haberal, 27 Temmuz'un 45. yılında da organ nakliyle hayata tutunan hastalarının vizitiyle başladı güne. Her birini tek tek ziyaret etti, kontrollerini yaptı. Sonrasında ekibiyle birlikte kamera karşısındaydı.
 
Süreç, Haberal'ın 3 Haziran 1979'da 2238 sayılı kanun ile Organ ve doku nakli yasasının çıkmasına öncülük etmesiyle başlamıştı. Ve o gün, o babanın sözlerini hiç unutmadı Prof. Dr. Haberal. Prof. Dr. Mehmet Haberal organ bağışı çağrısını yineledi. Sağlık neferleri de o tarihi günün önemini anlattı. Ölüden bağışların yetersizliğine dikkati çekti. 
 
Türkiye, bugün dünyada, Haberal öncülüğünde Transplantasyonda söz sahibi. Artık hastalar tedaviyi yurt dışında aramıyor. Öyle ki; dünyanın dört bir köşesinden hastalar tedavi için Türkiye'ye geliyor. Bilim insanları Türkiye'den yön veriyor dünya tıbbına. Prof. Dr. Mehmet Haberal, Eylül ayında da Dünya Organ Nakli Derneği'nin 30. kongresinde dünyayı İstanbul'da buluşturacak.
 
Haberal, 16 Nisan'da Dünyanın en büyük akademilerinden biri olan Atina Akademisi'nin yüksek şeref ödülüne layık görülmüş, Akademi tarihinde ilk kez yunan olmayan bir yabancıya verilen ödülü törenle teslim almıştı. Bilimde en seçkin dünya ödülü Medawar da, ilk kez bir Türk bilim insanına; Prof. Dr. Mehmet Haberal'a layık görüldü. Medawar ödülü de 25 Eylül 'de TTS'nin İstanbul kongresinde takdim edilecek Haberal'a. 
 
"Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'si gururlanacak. 
AdminAdmin