DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-09-2022 12:28   Güncelleme : 30-09-2022 12:29

Rusya Ukrayna Savaşı

Moskova yönetimi Ukrayna'da Rus ayrılıkçıların referandum düzenlediği bölgeleri ilhaka hazırlanıyor... Rusya Devlet Başkanı Putin, Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı... Amerikan Başkanı Biden ve Birleşmiş Milletler de Rusya'ya tepki gösterdi... Ukrayna lideri Zelenski ise Rusya'nın felakete ilhak edeceğini söyledi...

Rusya Ukrayna Savaşı

Rusya, Ukrayna'da ayrılıkçıların kontrolünde düzenlenen referandumların ardından bu bölgelerin Moskova'ya ilhakı için ilk adımı attı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı.

23 - 27 Eylül günlerinde sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmak için referandum düzenlenmişti.

Rusya, Donetsk ve Lugansk'taki ayrılıkçı yönetimlerin sözde bağımsızlıklarını 21 Şubat’ta tanımıştı.

Ukrayna lideri Zelenski ise Putin'in imzaladığı kararnamenin ardından Rusya'yı hedef aldı...

Zelenski, "Rusya, Ukrayna'nın yeni bir bölgesini almayacak. Rusya, ülkemizin işgal altındaki topraklarına getirdiği felakete kendisini ilhak edecek. Herhangi bir Rus eylemine nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz" dedi.

Amerikan Başkanı Joe Biden da Ukrayna'da düzenlenen referandumların "tamamen düzmece" olduğunu söyledi

Rusya'nın Ukrayna toprakları üzerindeki iddialarını hiçbir zaman tanımayacaklarını belirten Biden, her zaman Ukrayna'nın yanında olacaklarını ifade etti...

Rusya'ya bir tepki de Birleşmiş Milletler'den geldi...

Genel Sekreter Antonio Guterres, "Karar, uluslararası toplumun savunduğu her şeye karşı duruyor. Bu tehlikeli bir gerginlik tırmanışı. Modern dünyada yeri olmayan bir karar. Kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Guterrres, bir devletin topraklarının diğer bir devlet tarafından tehdit veya güç kullanımı yoluyla herhangi bir şekilde ilhak edilmesinin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın doğu ve güney bölgeleri başta olmak üzere cephe hattında çatışmalarsa sürüyor...

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde 80 kadar yabancı paralı savaşçının yüksek hassasiyetli silahla etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Son 1 günde Ukrayna ordusuna ait 6 yönetim merkezi ve 9 mühimmat deposunun imha edildiği belirtilen açıklamada, Harkov bölgesinde 70 kadar Ukraynalı asker ile 14 askeri teçhizatın yok edildiği öne sürüldü...

Ukranya'nın Zaporijya kentinde bir sivil konvoyunu hedef alan füze saldırısında ilk belirlemelere göre 23 kişi hayatını kaybetti. Rusya ve Ukrayna olayla ilgili karşılıklı olarak birbirlerini suçladılar.

AdminAdmin