SİYASET
Giriş Tarihi : 20-01-2023 10:46   Güncelleme : 20-01-2023 10:53

Siyasette Seçim Tarihi Tartışması

Ankara'da seçim tarihi tartışması yaşanıyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs ve Adnan Menderes benzetmesi, muhalefetin tepkisine neden oldu.

Siyasette Seçim Tarihi Tartışması

CHP'Li Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararını, Meclis'i fesh etme yetkisini kullanarak almasının, demokrasiye aykırı olacağını öne sürdü. Muhalefetin iddiasına göre; Erdoğan'ın adaylığı da anayasaya aykırı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise "anayasal engel yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihiyle ilgili İlk kez çok net bir mesaj vermişti. Erdoğan, Adnan Menderes'in 73 yıl önce 14 Mayıs 1950'de kazandığı seçimlere atıfta bulunarak, seçim tarihini işaret etti ama tartışmalar da alevlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 14 Mayıs benzetmesi, muhalefetin sert tepkisine neden oldu.

CHP'li Özkoç, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının da anayasaya aykırı olduğunu savundu.

18 Haziran'da yapılacak seçimin öne alınması için iki seçenek bulunuyor. Seçim tarihinin değişikliği için ya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerinin ya da Cumhurbaşkanının karar alması gerekiyor.

Meclis kararı ile seçimin öne alınabilmesi için üye tam sayısının beşte üçü yani 360 oy gerekiyor. Ancak muhalefetin destek vermemesi nedeniyle bu çoğunluğa ulaşılamayacağı belirtiliyor. Bu durumda devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girecek. Yetkisini
kullanarak,seçim kararı alacak.

Muhalefet ise hem seçim tarihinin Cumhurbaşkanı kararıyla öne alınmasını, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını eleştirdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin muhalefetin iddialarına yanıt verdi.

AdminAdmin