Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çifçi üretimden vazgeçiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 5 milyon 180 bin kişi tarımsal istihdamdayken bu sayı 4 milyon 695 bin kişiye düştü...Yani 10 yılda yüzde 20.3 olan tarımsal istihdam oranı, yüzde 14.8’e geriledi.
Yerli üretim düşünce gıdada dışa bağımlılık arttı.Çiftçiler Sendikası'nın Raporunda Türkiye'nin buğday, mısır, soya, ayçiçeği gibi temel ürünlerde ithalata bağımlı hale geldiği vurgulandı; temel ürün türlerine göre kendine yetebilme oranının, bazı gıda maddelerinde yüzde 5'e kadar düştüğüne dikkat çekildi.
2024 yılında tarımsal ürün ithalatına 812 milyar lira harcandı...Bir başka ifadeyle, bütçeden yerli tarımı desteklemeye ayrılan 135 milyar liralık ödeneğin altı katı, ithal gıda için ödendi.
Yerli üretim azalıp, ithal girdi maliyetleri de artınca, gıda enflasyonu rekor seviyelere çıktı...Ocak ayı yüzde 5.19 oranında artan gıda fiyatları, son 3 aydır olduğu gibi, yüksek enflasyonunun temel belirleyicilerinden biri haline geldi.
"Bu tablo değişmeli" diyen sektör temsilcilerine göre, "Türkiye'de enflasyonla mücadelenin ana unsuru gıdada yerli üretimi arttırmaktan geçiyor. Bunun için de kaynakların ithalata değil, türk çifçisine aktarılması gerekiyor"...