TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 16-04-2023 10:53   Güncelleme : 16-04-2023 10:59

Yerli Uydu İmece Uzaya Fırlatıldı

Türkiye'nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Amerika'nın Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı... 5 yıl boyunca, ülkeye hizmet verecek olan İMECE, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek...

Yerli Uydu İmece Uzaya Fırlatıldı

Daha önce fırlatılması 3 kez ertelenen İMECE uydusu, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı.

İMECE'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılması planlanıyordu ancak hava koşullarındaki olumsuz gelişmelerden dolayı fırlatmaya 27 saniye kala bir kez daha ertelenmişti.

Türkiye'nin metrealtı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nın fırlatılışı saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İMECE'nin uzaya fırlatılmasının ardından bir video mesajla açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, yörüngeye gönderilen 8 haberleşme uydusunda, 3'ünün görev süresini başarıyla tamamladığını, diğer 5 haberleşme uydusunun ise aktif olarak ülkeye hizmet ettiğini söyledi...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.

Akar, İMECE uydusunun Türkiye için ciddi bir kazanımı olacağının altını çizdi.

Hasan Mandal da, yaptığı açıklamada, "Bu bizim için bir gurur" dedi.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen gözlem uydusu, İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri ile tasarlanıp üretildi.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek.

Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

AdminAdmin