8 Aralık, Kadavradan İlk Başarılı Karaciğer Naklinin 35. Yıldönümü

8 Aralık 1988. Türk tıbbında bir dönüm noktası. Bir ilk daha, Profesör Doktor Mehmet Haberal imzası taşıyor. 35 yıl önce Haberal ve ekibi, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türkiye'de ilk kez kadavradan karaciğer naklini gerçekleştirdi. Sonrasında çocuklarda ve erişkinlerde kısmi karaciğer nakilleri yine dünyada ilkleri temsil etti. Aradan geçen 35 yılda sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok başarı ve ilklere imza atmayı sürdürdü, Profesör Doktor Haberal. Türkiye'yi, dünyada organ naklinin zirvesine taşıdı, Türk bayrağını gururla dalgalandırdı.

SAĞLIK - 10-12-2023 14:19 4966 kez okundu.

8 Aralık, Kadavradan İlk Başarılı Karaciğer Naklinin 35. Yıldönümü
8 Aralık'ın 35. yılında Haberal, ekibiyle birlikte yine ameliyathanedeydi. Bir baba, evladının böbreğiyle tutundu yaşama. Sonrasında organ nakliyle yeniden yaşam yolculuğuna başlayan hastaları çiçeklerle, sevgiyle teşekkür etti Haberal'a. Haberal da onlarla birlikte pasta kesti, o tarihi günü anlattı.
 
Yeni bir tedavi. Yeniden yaşam yolculuğu. Prof. Dr. Mehmet Haberal, 8 Aralık 1988'de, kadavradan alınan karaciğeri, başarılı bir ameliyatla Fuat Koç adlı gence naklederken; yalnızca Türkiye’de değil, OrtaDoğu ve Afrika ülkelerini de içeren geniş coğrafyada bir ilki gerçekleştiriyordu.
 
Aradan 35 yıl geçti. Türkiye, organ naklinde lider ülkeler arasında.  Ay yıldızlı Türk Bayrağı, dünyanın en tepesinde dalgalanıyor. Öyle ki; artık dünyanın dört bir köşesinden organ nakli için Türkiye'ye gelenler var. Örneğin; Ürdün'den gelen Gazal ile Alma kardeşler Ankara'da başladılar yeniden yaşam yolculuklarına. 
 
8 Aralık'ın 35. yılında Prof. Dr. Mehmet Haberal, ekibiyle birlikte yine ameliyathanedeydi. 54 yaşındaki Murat Bozkurt, 32 yaşındaki oğlu Hasan Bozkurt'dan alınan böbrekle tutundu yaşama. Haberal, başarılı geçen böbrek naklinin ardından hastalarını ziyaret etti. Yeniden yaşam yolculuğunun kahramanları ve hekimler, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde, 8 Aralık'ın 35. yılını birlikte kutladılar. Ürdün'lü 11 yaşındaki Gazal, çiçeklerle, sevgiyle teşekkür etti Haberal'a. 
 
Şu an transplantasyon servisinde sekreterlik yapan Sabahat Başaran, 33 yıl önce Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen karaciğer nakliyle başladı, yeniden yaşam yolculuğuna... 
Ve o yolculuğun başladığı yerde torununu aldı, kucağına. 
İlk başarılı Karaciğer naklinin 35. yılında da yanında oğlu, kucağında torunu vardı. 1 organ, 3 kuşağa hayat verdi. 
 
Yeniden yaşam yolculuğunun mimarı Prof. Dr. Mehmet Haberal o tarihi günün önemini anlattı. Kutlama, 35. yıl pastasının kesilmesiyle sona erdi.
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Atina Akademisi Tarihinde İlk Kez Bir Yabancıya, Prof. Dr. Haberal'a Yüksek Şeref Ödülü Verdi

Atina Akademisi Tarihinde İlk Kez Bir Yabancıya, Prof. Dr. Haberal'a Yüksek Şeref Ödülü Verdi

26-04-2024 - SAĞLIK

34 Yıl Sonra 24 Nisan...

34 Yıl Sonra 24 Nisan...

25-04-2024 - SAĞLIK