GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-09-2023 08:13   Güncelleme : 21-09-2023 08:44

"Türkiye'de Sinema Eğitiminin Sektöre Katkısı" paneli

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali çerçevesinde düzenlenen Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nde Öğretim Üyesi Murat Tırpan’ın moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye’de Sinema Eğitiminin Sektöre Katkısı” konulu panele Prof. Dr. Nezih Orhon, İlker Canikligil ve Zeynep Ünal konuşmacı olarak katıldı.

Modaratör Murat Tırpan, “Ben dün verilere baktım, tam 121 tane sinema tv iletişim adı taşıyan bölüm var. Türkiye’de sinema ve TV bölümlerine okuyan 3 bin 500 civarında öğrenci mezun edebiliyorlar. 3 bin üzerindeki bu öğrenciler mezun olunca ne oluyor? Bunlar sektöre girebiliyorlar mı? Ne yapıyorlar?" diye sorarak başladı.
Prof. Dr. Nezih Orhon, “Sinema okuluna giden her yüz öğrenciden 5’i film yapmak için bekliyorsa, onun için çabalıyorsa, evet bu seneyi de kurtardık diyoruz. Diğerleri ise KPSS’ye hazırlanıyor, Türk Polis Teşkilatı, Jandarma, Ziraat Bankası, THY diye gidiyor” dedi.
Prof. Dr. Nezih Orhon, Türkiye’de 100’e yakın il bulunduğunu ve birçok il ve ilçelerde de film festivallerinin yapıldığına dikkat çekerek, yakın zamanda her il ve ilçede film festivallerinin yapılabileceğine işaret etti.
İlker Canikligil de, bugün Türkiye’de 121 adet sinema, TV, iletişim bölümü bulunduğunu belirterek, “Bu konuda arz var ki talep de var. Ama sektörün 3 bin 500 yönetmene ihtiyacı var mı? Hatta 350’ye ihtiyacı var mı? Bence yok. İşte eğitimde bir yöntem sorunu var” dedi.
Ülkede sinema üretmenini çok zor olduğunu ifade eden Zeynep Ünal, filmin her dakikasının para olduğunu belirterek, ”Sinema okuyan bütün öğrenciler yönetmen olmak için geliyorlar” dedi.
Ünal, Yunan bir yönetmenin Adana Altın Koza Film Festivali'nde kendisine sorulan soruya “Film çekmek, film çekmekle öğrenilir” sözünü de hatırlattı.

AdminAdmin