Yaş Sebze Meyve İhracatının Lideri Belli Oldu

Geçtiğimiz yıl, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) tarafından gerçekleştirilen yaş sebze ve meyve ihracatı, 850 milyon dolarlık bir bölümü kapsayarak Türkiye genelindeki toplam 3,5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 24'ünü oluşturdu. BAİB, geçen yıl yaş sebze ve meyve ihracatını yüzde 4,4 artırarak 2 milyar 674 milyon dolara çıkardı.

EKONOMİ - 14-01-2024 09:17 3878 kez okundu.

Yaş Sebze Meyve İhracatının Lideri Belli Oldu

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, dünya genelindeki ekonomik zorluklara ve komşu ülkelerdeki çatışmalara rağmen bölge olarak başarılı bir ihracat performansı sergilediklerini belirtti.
Çavuşoğlu, yaş sebze ve meyve sektöründe 2023 başında mevcut rakamları korumayı hedeflediklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: "Çünkü ağırlıklı olduğumuz pazarlar gelişmiş ülkeler ve bu ülkelerde ciddi bir resesyon var. Bu ekonomik daralma karşısında ihracatçılarımız büyük özveriyle ciddi atılımlar yaparak artışı sağladılar. Yüzde 4,4'lük artış, bu şartlarda çok ciddiydi. Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan birliğimiz, ihracat rekoru kırdı."


Beklentilerin üzerine çıktı

Çavuşoğlu, bölgedeki yaklaşık 2,700 ihracatçının ülkeye döviz girdisi sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak, bölgenin lokomotif sektörünün yaş sebze ve meyve olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 25'ini oluşturan birliğin, beklentilerin üzerinde yüzde 27'nin üzerinde bir artışla yaklaşık 850 milyon dolarlık bir ihracata imza attığını ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının genellikle domates ve biberden oluştuğunu belirterek, "Domates ve biberde Türkiye'de açık ara öndeyiz. Bölgenin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 50'sini domates ve biber oluşturuyor." dedi.

Bu yıl hedefi 1 milyar dolar

Domates ve biberde başlıca pazarlarının Almanya olduğunu belirten Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'ya da önemli miktarlarda satış yapıldığını ifade etti. BAİB Başkanı, bu yıl için yaş sebze ve meyve ihracatında 1 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini sözlerine ekledi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Türkiye'de 2023'te 21,5 milyon ton çiğ süt üretildi

Türkiye'de 2023'te 21,5 milyon ton çiğ süt üretildi

02-05-2024 - EKONOMİ

Kırmızı et üretimi 2023'te yüzde 8,8 arttı

Kırmızı et üretimi 2023'te yüzde 8,8 arttı

02-05-2024 - EKONOMİ