DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-10-2023 11:15   Güncelleme : 15-10-2023 11:19

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Düzenlediği Uluslararası Cerrahi ve Yanık Kongresi Sona Erdi

Çin’den Arjantin’e; Amerika Birleşik Devletleri'nden, İngiltere’ye. 15 ülkeden yüzlerce bilim insanı. Cumhuriyet’in 100'üncü yaşında dünya bir kez daha Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde Başkent'te buluştu.38 ülkeden 320 bilim insanının katıldığı Ortadoğu Organ Nakli Derneğinin 18.uluslararası kongresini Mayıs ayında düzenlemişti Haberal. 2 gün boyunca Kızılcahamam Patalya Termal Otel'in ev sahipliği yaptığı Uluslararası cerrahi ve yanık kongresi de başarıyla sona erdi. 

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Düzenlediği Uluslararası Cerrahi ve Yanık Kongresi Sona Erdi
 
Haberal'ın kurucusu olduğu "Türkiye Yanık ve Yangın Afetleri Derneği" ile "Ortadoğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği" öncülüğünde, "Amerikan Cerrahlar Koleji Türkiye Bölümü" desteği ile düzenlenen Uluslararası Cerrahi ve Yanık Kongresi son gün etkinlikleri yapıldı.
 
İkinci günün ilk oturumuna Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı ekibinin, yapay zeka tarafından seslendirilen sunumu damga vurdu. Bilim İnsanları beyin fırtınası yaparak, paylaştı görüşlerini. 
Son günün diğer bilimsel oturumlarında ise Türkiye, Şili, Çek Cumhuriyeti,  Japonya, Rusya ve ABD’den katılan bilim insanları sunum yaptı. 
 
Kızılcahamam Patalya Termal Otel'de 2 gün süren kongrede, bilim insanları son gelişmeleri, araştırmaları ve yenilikleri paylaştı. 
Kapanış konuşmasını yapan Haberal, kongreye 15 ülkeden 200'ü aşkın katılım olduğunu açıkladı. Meslektaşlarına teşekkür etti.
 
Prof. Dr. Mehmet Haberal: "Hepinize çok teşekkürler . Bu toplantı gerçekten çok önemli. Daha öncede belirttiğimiz gibi - yanık herkese her yerde ve her an olabilir. Bu toplantıyı düzenleyecek imkânımız ve enerjimiz oldu çünkü herkesin şüphesiz ki yanıklar konusunu bilmesi gereklidir. Eminim ki burada yapılan sunumlar sonrasında ve farklı ülkelerden gelen katılımcılarında katkılarıyla yeni bilgiler edinildi ve gelişmelerden bahsedildi. 15 ülkeden 200 den fazla meslektaşımız katıldı kongreye. 14 tane sözlü sunum, 17 tane de poster sunumu yapıldı. Kongre oldukça başarılı geçti. 
 
Bu organizasyon hem bilimsel hem de sosyal bir organizasyon. Bir taraftan da turistik. Neden sosyal bir organizasyon, çünkü size neden Türkiye de bu toplantıya katıldığınız sorulduğunda, burada diğer ülkelerden gelen meslektaşlarınızla ve belki de uzun zamandır görmediğiniz arkadaşlarınızla bir arada olabilme fırsatını bulduğunuzu ifade edebilirsiniz. Mesela Başkent Üniversitesini görme ve gezme fırsatınız oldu. Vaktiniz olmadığı için maalesef Türkiye de gezme fırsatı bulamadınız, sizleri daha çok yere götürmek ve gezdirmek isterdim. Size çok dikkat çekici bir örnek vermem gerekirse, burası Başkent Üniversitesi ne  ait bir oteldir. Burayı tanıdınız. Umarım burada son birkaç gündür güzel vakit geçirdiniz. Güzel anılarla ayrılacağınızı ümit ediyorum. Sizleri burada ağırlamaktan büyük onur duydum. Her zaman belirttiğim gibi, sizleri Türkiye de konuk etmekten çok memnunum. 
 
Çünkü biliyorsunuz ülkeler çok önemli. Türk kültürünü daha çok bilmeniz gerekiyor. Eğer bilmezseniz birçok ülke için olduğu gibi Türkiye hakkında da çıkarılan söylentilere ne yazık ki inanırsınız. Ama eğer Türk kültürünü bilirseniz, buradan ayrılırken bunların hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu görürsünüz. Bizler konuklarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırız. Burada olmaktan mutlu olursunuz ve tekrar gelmek istersiniz. Önümüzdeki ay yine burada "Amerikan Cerrahlar Koleji" toplantısı düzenliyorum. We hepinizi davet ediyorum. 
Şimdi hep beraber Başkent Üniversitesi kampüsüne gidiyoruz orada akşam yemeği yiyeceğiz. Ama ondan önce sizleri yanıma aile fotoğrafımızı çektirmek üzere davet ediyorum. Burada olduğunuz için tekrar teşekkür ederim."
 
Bilim insanları da Haberal'a teşekkür etti, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşını kongre aracılığıyla kutladı.
2 gün boyunca Kızılcahamam Patalya Termal Otel'in ev sahipliği yaptığı Uluslararası cerrahi ve yanık kongresi de başarıyla sona erdi.
 
Kongre sonunda aile fotoğrafı çekimi yapıldı. Dünyanın önde gelen bilim insanları da Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı gururunu burada yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Haberal'a teşekkür etti.
AdminAdmin