TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 13-02-2024 17:14   Güncelleme : 14-02-2024 08:32

Türkiye'de Elektronik Seçim İçin İlk Adım

Türkiye'de elektronik seçim sistemine geçilebilmesi için hazırlıklara başlandı. YSK uzmanları ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi işbirliğindeki ekip, yurt dışından örnekleri inceleyip yazılım altyapısı oluşturacak.

Türkiye'de Elektronik Seçim İçin İlk Adım
 
Türkiye'de elektronik seçim sistemine geçilmesi için önemli bir adım atıldı.

Elektronik oylama şu anda kanun gereği olarak sadece yurt dışındaki seçmenler için kullanılabiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye'de de elektronik oylamaya yönelik çalışma yapılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda aralarında Yüksek Seçim Kurulu'ndan uzmanların da yer aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturulan heyet teknik çalışmalara başladı.

Yeni sistem için; teknik, hukuk ve yazılım birimlerinde olmak üzere üç farklı çalışma grubu oluşturuldu.

Çalışmaların ilk evresinde yurt dışındaki elektronik oylama örnekleri inceleniyor. Bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yapılıyor.

Oluşturulan sistem başarılı olursa zaman tasarrufu, seçim güvenliği, sonuçlara hemen ulaşmak ve seçimin her aşamasının kontrol edilmesi bakımından önemli avantajlar sağlanmış olacak.

Oluşturulacak sistemin ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki seçimlerde kullanılması planlanıyor.

Proje tamamlandıktan ve eksiklikleri giderildikten sonra milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimlerinde kullanılması hedefleniyor.
AdminAdmin