SAĞLIK
Giriş Tarihi : 10-03-2024 09:31   Güncelleme : 10-03-2024 12:00

Prof. Dr. Mehmet Haberal Öncülüğündeki Uluslararası Kongre Sona Erdi

Dünyanın her kıtasından 20 ülke, dünya tıbbına yön veren 250 bilim insanı.  Prof. Dr. Mehmet Haberal, bir kez daha dünyayı Ankara'da buluşturdu. Haberal'ın kurucusu olduğu Türkiye Organ Nakli Derneği, Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ile Ortadoğu Organ Nakli Derneği'nin Uluslararası Kongresi, sona erdi. 

Prof. Dr. Mehmet Haberal Öncülüğündeki Uluslararası Kongre Sona Erdi
 
Çocuklarda organ nakliydi ana tema. Bilim insanları 2 gün boyunca ülkelerindeki uygulamaları, yenilikleri, deneyimlerini aktardı. Haberal'ın karaciğer nakli yaptığı çocuk hastaları da kongrenin konuğuydu. Organ bağışının önemini kelimelerden daha iyi anlattı onların sağlıklı gülüşleri. Sadece bölgede değil, dünyada da ses getiren kongrenin kapanış seremonisinde konuşan Haberal, meslektaşlarına ve ekibine teşekkür etti. Bölgesel iş birliğinin önemini vurguladı. Haberal, Dünya Organ Nakli Derneği'nin Eylül'de İstanbul'da yapılacak büyük kongresine de tüm katılımcıları davet etti. Haberal, MESOT'un bir sonraki kongresinin de 2025 Ekim ayında Ankara'da yapılacağını duyurdu. Bilim insanlarının teşekkürü ise ev sahibi; Haberal'a idi.
 
Dünyanın önde gelen bilim insanları Ay Yıldızlı Türk bayrağı altında, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı bilim yolunda Başkent Ankara'da buluştu. Cumhuriyet'in ikinci asrını taçlandıran bu gurur tablosunun mimarı; Prof. Dr. Mehmet Haberal. Haberal'ın kurucusu olduğu Türkiye Organ Nakli Derneği, Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ile Ortadoğu Organ Nakli Derneği'nin Uluslararası Kongresine, Kızılcahamam Patalya Termal Otel ev sahipliği yaptı. 2 gün süren kongrenin Ana teması; Çocuklarda organ nakliydi.  
 
Türkiye, Avustralya, Azerbaycan, Kanada, Mısır, Gürcistan, Yunanistan, İran, Ürdün, Suudi Arabistan, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Fas, Pakistan, İspanya, Suriye, Moğolistan, Özbekistan ve Rusya'dan 200'ü aşkın bilim insanı katkı sağladı. Kongrenin son gününde kürsüdeki ilk isim; İran'dan Prof. Dr. Hassan Argani'ydi. Prof. Dr. Faissal Shaheen ise Suudi Arabistan'daki gelişmeleri ve deneyimlerini aktardı. 
 
Başkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Karakaya; "Karaciğer nakli sayesinde, Küçük genç bir hanımdan büyükanneye" başlıklı sunumunda, 1990 yılında Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın karaciğer nakli yaptığı Sabahat Başaran'ı anlattı. Ve Sabahat Başaran, yeniden yaşam yolculuğunun mimarı ile sahnedeydi. Domino Karaciğer nakliyle hayata tutunanlar da oradaydı. Organ bağışının önemini anlatan en önemli anlardan biri. Yeniden yaşam yolculuğunun kahramanları, o yolculuğun mimarı ile el ele, yan yana geldi.
 
Kongreye, Gürcistan'dan katılan Dr. Kashibadze ise Haberal'a, bölgeye katkılarından dolayı özel bir ödülle teşekkür etti. Diğer oturumlarda ise Kanada, Mısır, Lübnan ve Türkiye'den katılan bilim insanları sunum yaptı. 
 
Prof. Dr. Mehmet Haberal, kapanış seremonisinde, ekibini sahneye davet etti. Meslektaşlarına seslendi. Geniş katılımlı Kongrenin ve bölgesel işbirliğinin önemine dikkati çekti. Haberal, MESOT kongresinin de Ekim 2025'de Ankara'da yapılacağını duyurdu. 
 
MESOT Başkanı , Prof. Dr. Mohammad Ghanaimat da öncülüğü ve desteği için Haberal'a teşekkür etti. Alanında öncü bilim insanlarını buluşturarak, dünya tıbbına önemli katkı sağlayan Kongre, aile fotoğrafı ile sona erdi.  
AdminAdmin